Luksusowe przybranie stołów istotną częścią pierwszorzędnego przyjęcia.

Luksusowe przybranie stołów istotną częścią pierwszorzędnego przyjęcia.

Kunszt nakrycia stołu stanowi wartościową kwalifikację kuchni, jakkolwiek nie stanowi żadnego obowiązku. Stoły ustawia się w podłużnym kierunku, o ile jadalnia nie jest wystarczająco długa, można w podkowę ustawić. Po nałożeniu obrusu na stół umieszcza się na środku stołu wazon z kwiatami, zastawę z deserem i parę drobnych solniczek i pieprzniczek. Z brzegu stołu stawia się w pewnej odległości płytki talerz, na talerzu wytwornie ułożoną serwetkę z bagietką. Na prawo każdego talerzy nóż, łyżka i widelec, które wskazane jest podmieniać po każdym daniu. Przy każdym nakryciu parę różnych pucharów, stosownie dla gatunku oraz liczebności wina, mających być serwowanych podczas uczty tudzież szklanki. Trunki winny zostać w właściwej odległości tak porozstawiane na blacie stołu, aby każdy z gości swobodnie dosięgnąć zdołał, bez krygowania sąsiada. Najistotniejsze miejsce przyjęcia to środek stołu więc od niego właśnie służba zaczyna obnoszenie strawy. Każde 10 ludzi wymaga jednego obsługującego, ponadto kolejni serwują podstawki z octem czy remuladą. Za zmianą talerzy, widelców i noży serwuje się kolejne posiłki. Po zakończeniu obiadu jest podawana zazwyczaj w przylegającym salonie kawa tudzież winiaki czy whiskey. Na ciepłą kolację stół jest nakrywany jak do obiadu, wszelako często konwersuje się w mniejszych grupkach, no a obsługa zanosi na małe stoliczki serwety, nakrycia, sztućce tudzież roznosi smakołyki. niezmiernie u nas zadomowiła się zimna kolacja. W takim razie jest urządzane nakrycie w postaci bufetu, przyozdabia stylowo na środku w kwiaty, po bokach stawiają się wypieki, świeczki, a po bokach stołu nakrycia, serwety, łyżki, noże, widelce i ustawia się zimną kolację.